VYÖHYKETERAPIA

Hoidon määritelmä:
Moderninvyöhyketerapia (MVT) psykologinen vyöhyketerapia (PVT).
Moderninvyöhyketerapia on kehoenergian tasapainotushoito. Se lisää elinvoimaa. Psykologisessa vyöhyketerapiassa käytetään "elämänkaari" -mallia ja pyritään torjuttujen tunnekokemusten kohtaamiseen ja purkamiseen.

Vaikutusmekanismi:
Hoito vaikuttaa tukosten avaamisen kautta. Niitä avataan hieroen, painellen ja magneetteja apuna käyttäen. Avaus mahdollistaa kehoenergian vapautumisen. MVT- ja PVT-hoidossa käsitellään koko keho. Tärkeimmät alueet ovat nk. ulosmenotiet, eli raajat, pää ja korvalehdet sekä jalkapohja. Näiden jälkeen käsitellään myös selkä. Hoito kestää 1.5 h — 2 h ja on luonteeltaan kuulostelevaa. Alkuhaastattelun ja kehon merkkien mukaan jokaiselle tehdään oma hoitosuunnitelma.

Hoitomenetelmä ja -välineet:
Hoitomenetelmä on kevyttä hierontaa. Pisteitä painellaan ja kuulostellaan sormin. Kahden vastakkaisen pisteen painaminen ja magneettien käyttö tukosalueilla kuuluvat myös menetelmään.
Hoitovälineitä ovat kädet, hoitopuikot, magneetit (keholla) ja pienet kuulat (korvalehdillä). Bas-laitetta eli mikrovirtaa käytetään pääasiassa korvalehden pisteitten avaamiseen.

Hoidon historiaa:
Vyöhyketerapiaa on harjoitettu eri kulttuureissa jo vuosituhansia. Suomeen vyöhyketerapian vanhimmat muodot jalkaterä-, korva- ja koko kehon vyöhyketerapia eli refleksologia tulivat 1980-luvulla. Luontaislääketieteen instituutti Kaironin perustaja Antti Pietiäinen kehitti MVT:n 1990 luvun vaihteessa. PVT:n koulutus alkoi 1993.

Hoitajien koulutus:
Hoitajia kouluttaa Luontaislääketieteen instituutti Kairon Helsingissä. (www.kairon.fi). Koulutus kestää yhteensä n. 4 vuotta. PVT-koulutukseen pääsee vain käymällä MVT-koulutuksen. Lisäksi vaaditaan peruslääketieteen opinnot. Liitot ja oppilaitokset järjestävät kiitettävästi täydennyskoulutusta. Hoitajien ammattiliitto on Suomen Modernit ja Psykologiset vyöhyketerapeutit Ry.

Hoitosuositukset ja -rajoitukset:
Hoito sopii kaikille. Siitä on apua vauvojen koliikkeihin ja muihin vaivoihin ja raskausajan ongelmiin. Se helpottaa työikäisten stressiä ja lihasjännityksiä ja antaa vanhuksille lisää elinvoimaa. Tarkan haastattelun perusteella sovelletaan jokaiselle omanlaisensa hoito. Lisää tietoa vyöhyketerapiasta löydät sivulta www.vyohyketerapeutit.fi.

Pohjois-Kymen Luontaishoitajien vyöhyketerapeutit ovat Heli Lantta ja Teija Mäkelä.