SIDEKUDOSHIERONTA

Hoidon määritelmä ja vaikutusmekanismi:
Sidekudoshieronnassa käsitellään ihonalaiskudosta. Sidekudossolut reagoivat erilaisiin sairauksiin ja vammoihin tuottamalla liikaa sidekudossäikeitä sairastuneen kudoksen ympärille. Tämä heikentää verenkiertoa. Hoidolla on myönteinen vaikutus verenkiertohäiriöihin.

Hoitomenetelmä:
Hoito tehdään käsin. Koko keho hoidetaan. Selkää hoidettaessa asiakas istuu. Hoito aloitetaan lantiosta ja edetään selkää ylös niskaan. Sitten jatketaan selällään maaten. Hoidetaan jalat, vatsa, kädet ja rinta.

Hoidon historia:
Sidekudoshieronnan on kehittänyt saksalainen lääkintävoimistelija Elisabeth Dacke v. 1029. Pohjoismaihin menetelmä tuli vasta 70-luvulla. Suomalaisen Aki Hokkasen kehittämä "rullausmenetelmä" on erilainen sidekudoshieronta.

Hoitajien koulutus:
Hoitoon saadaan koulutus Perinteisen vyöhyketerapia -koulutuksen yhteydessä. Koulutus kestää yhteensä 734 tuntia ja edellyttää peruslääketieteen opintoja.
 
Hoitosuositukset ja -rajoitukset:
Sidekudoshierontaa käytetään hoitona verenkiertohäiriöihin, lihasjännityksiin, urheiluvammoihin, katkokävelyyn, migreeniin ja vatsan sekä suoliston toiminnallisiin häiriöihin. Sidekudoshierontaa ei anneta jos asiakkaalla on jokin ihosairaus, kasvain, tulehdus, tuore vamma, verenvuototauti tai hän on raskaana.

Pohjois-Kymen Luontaishoitajien hoitajissa ei ole tällä hetkellä tätä hoitoa tekeviä.