SHIATSU

Hoidon määritelmä:
Shiatsu tarkoittaa peukalolla painamista. Se on japanilaisperäinen manuaalinen, kokonaisvaltainen kokovartalohoito, joka perustuu kiinalaiseen lääketieteeseen. Shiatsussa pyritään rentouttamaan keho ja mieli, laukaisemaan jännitystiloja, korjaamaan korjattavissa olevia rakenteellisia vikoja sekä parantamaan ja harmonisoimaan sisäelintentilaa. Shiatsu parantaa energian-, veren- ja kehon muiden nesteiden kiertoa. Shiatsu on yksinkertainen, turvallinen ja tehokas hoitomuoto.

Vaikutusmekanismi:
Shiatsun vaikutusmekanismi pohjautuu sen kokonaisvaltaisuuteen. Siinä hoidetaan kehoa, mieltä ja sielua. Ihminen nähdään kokonaisuutena eikä vain oireena. Shiatsu lähtee teoreettisesti kiinalaisesta lääketieteestä, jonka yksi peruspilareista on oppi meridiaaneista l. energiakanavista. Meridiaaneja on 14, joista 12 säätelee sisäelimiä. Meridiaaneja käsittelemällä pystytään vaikuttamaan sisäelinten energeettisiin häiriöihin. Energia lämmittää, ravitsee ja suojaa kehoa. Shiatsussa edesautetaan energian virtausta painellen sekä erilaisia venytyksiä hyväksi käyttäen. Hoito lisää elimistön elinvoimaa, parantaa vastustuskykyä, lisää kehon omaa parantavaa voimaa ja laukaisee tehokkaasti lihasjännityksiä. Shiatsuhoito on aina yksilöllistä. Se ottaa huomioon hoidettavan iän, sukupuolen, sairaudet ja henkilökohtaiset vaatimukset.

Hoitomenetelmä ja hoitovälineet:
Hoito tehdään patjan päällä lattialla ja hoidettava on pukeutuneena puuvillavaatteisiin. Hoitoaika vaihtelee tapauskohtaisesti 45 min — 2 h. Painamiseen voidaan käyttää peukalon lisäksi sormia, kämmeniä, kyynärpäitä, polvia ja jalkapohjia. Painallus on tuntuva ja yltää kehon ytimeen saakka. Hoitoja voidaan tehostaa erilaisilla hauteilla ja kääreillä sekä pujosta valmistetulla moksalla, jolla lämmitetään meridiaaneja, akupunktiopisteitä tai ihoalueita. Itsehoitona ruokavalio ja meridiaanivenytykset ovat tärkeä osa kokonaisuutta. Meridiaanivenytykset ovat hengityksen avulla tapahtuvia venytyksiä. Elämäntapaohjaus on myös osa hoitoa.

Hoidon historia:
Shiatsu on kehittynyt ikivanhasta itämaisesta Amna-hieronnasta, jossa jalkoja ja käsiä hierottiin ja manipuloitiin. Tätä vallankin sokeiden tekemää hoitoa käytettiin pikemmin mielihyvän kuin terapian vuoksi. Taito periytyi sukupolvelta toiselle kun perheenjäsenet hoitivat toisiaan. Shiatsu alkoi kehittyä itsenäiseksi hoitomuodoksi vuosisadan vaihteessa. Hoitoa kehittäneitä mestareita olivat mm. Masunaga, Ohasi ja Namikoshi. Shaitsun oppisuuntia ovat mm. seitai, hara-shiatsu ja vitaalishiatsu.

Hoitajien koulutus:
Hoitajien koulutusajat vaihtelevat vuodesta neljään vuoteen. Koulutusta antavat yksityiset oppilaitokset mm. Frantsilan yrttitila, Luontaislääketieteen Kairon instituutti. Jotkin työväen- ja kansalaisopistot opettavat shiatsua kotikäyttöön. Suomalaiset shiatsuyhdistykset toimivat yhteistyössä eurooppalaisten yhdistysten kanssa.

Hoitosuositukset ja -rajoitukset:
Shiatsu sopii useisiin erilaisiin sairauksiin ja terveyden ylläpitämiseen, esimerkiksi unettomuuteen, ruoansulatushäiriöihin, väsymykseen, kuukautiskipuihin, masennukseen, selkä- ja päänsärkyyn. Shiatsuhoitoa ei tehdä, jos asiakkaalla on tulehdus tai murtuma, myös raskaus vaikuttaa hoitoihin tietyin rajoituksin.

Pohjois-Kymen Luontaishoitajista shiatsuhoitoja tekevät Marita Nevalainen, Esko Käki ja Rea Turku