MERIDIAANIHIERONTA

Hoidon määritelmä:
Meridiaanihieronnassa tasapainotetaan ja stimuloidaan käsien avulla energiavirtauksia koko kehossa kiinalaisen lääketieteen mukaisesti. Jännitykset ja erilaiset patoutumat purkautuvat ja hyvinvointi lisääntyy.
 
Vaikutusmekanismi:
Meridiaanihieronta avaa kehon tukoksia ja voimistaa elinvoiman virtausta koko kehossa. Tämän seurauksena immuunijärjestelmä voimistuu, jolloin keho pystyy paremmin vastustamaan ja parantamaan sairauksia. Päämeridiaaneja on 12, joista kukin vaikuttaa tiettyyn sisäelimeen; akupisteet ovat meridiaanien sisällä. Meridiaanihierontaan liittyy usko vuodenaikojen vaikutuksesta kehon toimintaan. Siksi varsinaisen käsittelyn lisäksi noudatetaan vuodenaikojen mukaista ruokavaliota. Rentouttava ja elävöittävä meridiaanihieronta poistaa tehokkaasti stressiä ja lisää elinvoimaa.

Hoitomenetelmä:
Meridiaanihieronnassa käsitellään samoja energiakanavia, joihin akupunktiossa laitetaan neulat, ja joita moksahoidossa lämmitetään pujosikarilla. Meridiaanihieronnan aikana käsitellään kehon heijastealueita sekä hierotaan ja venytellään auki meridiaaneja (akuratoja). Meridiaanihieronta tehdään hoitopatjalla, asiakkaalla on alusvaatteet tai ohut pumpulivaate päällä. Hoidettavan päälle laitetaan pyyhe tai huopa. Hoidetaan kehon molemmat puolet: kädet, jalat, selkä, vatsa ja lopuksi pää. Käydään läpi kaikki päämeridiaanit (maksa,munuaiset jne).

Hoitovälineet:
Hoito tehdään käsillä. Väliaineena voidaan käyttää öljyä. Voidaan käyttää myös aroma- tai kukkatippoja.
 
Hoidon historiaa:
Hoito perustuu vanhaan kiinalaiseen lääketieteeseen ja on ollut käytössä vuosituhansia.

Hoidon suuntaukset:
Suuntauksia on useita. Jo kiinalaisen lääketieteen koulutuksessa tulee esille kymmeniä erilaisia tapoja tehdä hoitoa. Kiinalaiset ja ranskalaiset kouluttajat tuovat suuntauksia lisää. Tässä esitelty meridiaanihieronta siirtyy sukupolvelta toiselle ja on vanhaa kiinalaista perimätietoa. Suomessa on vain muutama tämän hoidon taitava ja sitä opettava henkilö.

Hoitajien koulutus:
Meridiaanihierojia kouluttaa Panthera oy, Aila Leponiemi (homeopaatti ja iridologi), Tampereella. Koulutukseen kuuluu 55 tuntia teoriaopintoja ja 50 harjoitushierontaa.

Hoitosuositukset ja -rajoitukset:
Hoito sopii kaikille, niin aikuisille kuin lapsille. Hoitoa ei suositella annettavaksi raskauden ensimmäisen 3kk aikana, syöpäpotilaille eikä elinsiirtopotilaille. Hoidettavan kannattaa kertoa mahdollisista tekonivelistä, sillä niiden alueita on käsiteltävä varoen.

Pohjois-Kymen Luontaishoitajien meridiaanihierontaa tekevä hoitaja on Susanna Pyötsiä.