KUUMAKIVIHIERONTA

Hoidon määritelmä ja historia:
Kuumakivihieronta on tuhansia vuosia vanha hoitomuoto, jota on käytetty osana itämaista lääketiedettä. Kiviä on käytetty mm. puhdistushoidoissa, erilaisten kiputilojen hoidossa ja hermostollisten ongelmien hoidossa.

Vaikutusmekanismi:
"Kuumilla" 50-52 asteisilla kivillä hierottaessa ihon toiminta kiihtyy, lihakset rentoutuvat ja aineenvaihdunta kiihtyy. Vähentämällä kitkaa (Öljyn määrää vähentämällä) saadaan kuumilla kivillä myös erittäin tehokas hieronta. Viileillä kivillä hoidettaessa vähennetään turvotusta, jännitystä, sekä tasapainotetaan kehon ja mielen toimintoja. Kylmät kivet soveltuvat käytettäväksi vammojen hoitoon ja kiinteyttävään hoitoon, vaikutuksena turvotuksen aleneminen, kivun lievitys ja ihon kiinteytyminen.

Kuumakivihieronnan vaikutukset:
  1. Voimakkaasti stressiä laukaiseva ja rentouttava
  2. Yksi erittäin hyvä lihasjännityksen laukaisijoista
  3. Vaikuttaa syvällisesti koko kehoa ja mieltä tasapainottavasti
  4. Veri- ja imunestekierto lisääntyy
  5. Aineenvaihdunta tehostuu
  6. Hieronta tasapainottaa hermoston toimintaa
  7. Purkaa jännityksiä ja parantaa koko elimistön yhteistoimintaa
Hoitovälineet:
Kivet on kerätty valikoiduilta tuliperäisiltä alueilta Argentiinasta, Perusta ja Indonesiasta, mistä johtuu kivien suuri mineraali- ja rautapitoisuus. Mm. suurikokoinen ja painava Basalttikivi soveltuu pintalämpöhoitoihin. Alaselän päällä kivi säteilee rentouttavaa lämpöä sekä lisää samalla verenkiertoa alueella. Vatsanpäälle asetettuna kiven antama lämpö vähentää vatsahappojen eritystä ja rentouttaa. Tämä kivi soveltuu myös varsinaiseen hierontaan ja luovuttaa sitomaansa lämpöä pitkään.
Kiven mineraalipitoisuuden vuoksi sillä on erinomainen lämmönsitomis- ja luovutuskyky. Huom. Luonnonmuovaavia basalttikiviä ei ole hiottu, joten koostumuksensa vuoksi sillä pystytään manipuloimaan kudosta tehokkaasti, säilyttäen kitka. Ero hiottuihin kiviin on huomattava.

Hoitajien koulutus:
HotStone Ay, Kotka. Kouluttaja Marjut Kilpi. Harmonet koulutus Arja Hartemo Vantaa.

Kiviterapian vasta-aiheita:
Kaikki sairaudet, joissa lämmönsietokyky ja tunto ovat alentuneet joko paikallisesti tai kokonaisvaltaisesti. Kiviterapiaa ei tehdä suonikohjuihin, diabeetikoille, sydänsairaille eikä mielellään ohentuneelle iholle. Myös muut hieronnan vasta-aiheet ovat esteenä tälle hoidolle, kuten esimerkiksi tarttuva ihosairaus, tulehdus, kuume, flunssa, jne. Jos olet epävarma, voitko ottaa vastaan hierontaa, kysy neuvoa lääkäriltäsi.