KUKKATERAPIA

Hoidon määritelmä ja vaikutusmekanismit:
Kukkaterapia on kokonaisvaltainen hoitomuoto, joka perustuu ihmisen kielteisten tunnetilojen korjaamiseen kukkien tasapainottavalla energialla. Menetelmän kehittäjä tri E. Bach, kuten nykylääketiedekin, uskoi ihmisen henkisen asenteen ja tilan vaikuttavan ratkaisevasti fyysiseen terveydentilaan kielteisten tunteiden heijastuessa kipuna, stressinä tai sairauksina. Kukkaterapia vaikuttaa lempeällä ja luonnollisella tavalla mieleen sallien kehon parantaa itse itsensä.

Hoitomenetelmä:
Bach-kukkaterapia sisältää 38 erilaista kukkauutetta, jotka sopivat erilaisille luonteille, asenteille sekä kielteisille tunnetiloille tasapainon ja sopusoinnun saavuttamiseksi. Kukkaterapiakonsultaatiossa asiakas pyrkii yhdessä asiantuntevan kukkaterapeutin kanssa löytämään kyseisen hetken tunnetilaan sopivan kukkauuteyhdistelmän. Konsultaatio kestää puolesta tunnista tuntiin ja haastattelun päätteeksi asiakas saa mukaansa hänelle sopivat, yksilölliset kukkatipat eli hoitopullon. Asiakas käyttää tippoja itsenäisesti terapeutin antamien ohjeiden mukaan.
Kukkatippoja nautitaan sisäisesti vesitilkan kanssa tai suoraan kielen alle 1 - 4 tippaa, 1 - 4 kertaa päivässä muutaman viikon ajan. Ulkoisesti kukkatippoja voi käyttää muun muassa kylvyissä ja voiteissa tai suoraan ihon pulssipisteisiin.

Hoidon historiaa ja suuntaukset:
Walesilainen homeopaatti, bakteorologi ja lääkäri Edward Bach (1886 - 1936) kehitti kukkaterapian 1920-luvulla. Kukkaterapia on levinnyt kaikkialle maailmaan. Erityisesti Saksassa on jatkettu Bach'n aloittamaa kukkaterapiatutkimusta. Omalle maanosalle tyypillisiä kukkaterapeuttisia valmisteita on nykyisin kehitetty Alaskassa, Kaliforniassa, Norjassa ja Suomessa.

Suomalaisten kukkien hoitavaa tehoa ovat vuodesta 1983 lähtien tutkineet Bachin kukkaterapiaa antavat hoitajat ja kukkaterapiatutkimusryhmä yhdessä Frantsilan Luomuyrttitilan tuotekehittäjien kanssa. Frantsilan valikoimissa on tällä hetkellä 24 suomalaiskukkaa kissankellosta voikukkaan. Suomalaiset kukat soveltuvat juuri suomalaiseen luonteeseen ja meille tyypillisiin ongelmiin.

Hoitajien koulutus:
Suomalaisen kukkaterapiaa voi opiskella Kalevi Lehtosen kursseilla ja Vammalassa aina diplomitasolle asti kouluttajana Jarkko Haapanen. Bach kukkaterapian koulutusta diplomitasolle asti antaa maahantuoja Max Medica yhteistyössä englantilaisen Bach Centerin kanssa. Diplomin saamiseksi vaaditaan peruslääketieteen opinnot.

Hoitosuositukset ja -rajoitukset:
Kukkatipat ovat turvallisia. Käyttörajoituksia ei ole. Niitä voi käyttää vauvoille ja vanhuksille sekä yhdessä minkä tahansa normaalin lääkityksen kanssa. Myös koti- ja lemmikkieläimille suositellaan kukkatippojen käyttöä.

Pohjois-Kymen Luontaishoitajien kukkaterapeutteja ovat Maarit Ahola ja Päivi Kauppi