KUIVAKUPPAUS JA IMUKUPPIHIERONTA

Hoidon määritelmä ja vaikutusmekanismit:
Kuivakuppaus eli imukuppihieronta sopii erityisen hyvin lihashuoltoon, kuona-aineiden poistoon lihaksista, turvotuksen sekä arpien hoitoon. Imukuppihierontaa voi käyttää myös tehostamaan klassisen hieronnan vaikutuksia. Periaatteessa imukuppihierontaa voi käyttää samoihin vaivoihin kuin hierontakin.

Hoitomenetelmä ja hoitovälineet:
Imukuppihieronta ja kuivakuppaus tehdään ilman saunaa ja hoito on veretöntä ja kivutonta. Hoito tehdään yleensä kumisilla tai silikonisilla imukupeilla, joita on 4 eri kokoa. On olemassa myös lasi- ja bambukuppeja. Imukuppihieronta: Imukuppi asetetaan hyvin rasvatulle iholle painaen imukupin sisältä ilma pois. Kupin alle muodostuu alipaine. Kuppia nostetaan hieman ja liu'utetaan iholla joko lihaksen suuntaisesti tai pyörittävin liikkein. Näin kupin alla oleva alipaine vetää ihoa ja pehmytkudosta ainutlaatuisesti samalla edistäen verenkiertoa ja imunestekiertoa hoidettavalla alueella. Kuivakuppaus: Imukuppeja voidaan käyttää myös paikallaan kipupisteiden päällä. Yleensä hyviä pisteitä ovat akupunktiopisteet tai ns. trigger-pisteet. Ihoon saattaa jäädä tumma jälki (mustelma) mutta se poistuu muutaman päivien kuluessa.

Hoidon historia:
Kuivakuppaus on alunperin vanha kiinalainen hoitomuoto, joka on kokenut 2000-luvulla uuden nousun luontaishoitojen yleistymisen myötä.

Hoidon suuntaukset ja hoitajien koulutus:
Yhdistyksessä imukuppihierontaa ja kuivakuppausta tekevät hoitajat ovat saaneet hierojan koulutuksen ja hoidot täydentävät ja tukevat toisiaan, eikä erillistä koulutusta ole.

Hoitosuositukset:
Imukuppien teho perustuu alipaineeseen. Kun kuppia liu'utetaan iholla ja samalla vähän nostetaan, se vilkastuttaa aineenvaihduntaa ja verenkiertoa. Vaikutus näkyy iholla heti: siihen syntyy punainen jälki jokaisen imaisun myötä. Erilaisten lihaskipujen ja jännitystilojen lisäksi kuivakuppausta on käytetty hyvin tuloksin myös päänsäryn, reuman, astman ja turvotuksen hoitoon sekä kosmeettiseen selluliittiin. Hoidon koetaan auttavan myös rasvankeräytymien vähentämisessä. Imukuppihieronta tehostaa nivelien liikkuvuutta ja vähentää niiden jäykkyyttä, mm. urheilijoilla lievittää nopeasti lihaskovettumia ja revähtymiä. Imukuppihieronnassa potilas kokee usein rentoutuvansa ja iho saattaa tuntua lämpimältä hoidon jälkeen. Tämä johtuu vilkastuneesta verenkierrosta hoidetulla alueella. On tärkeää, että hoidettu nauttii runsaasti nestettä hoidon jälkeen, lisääntyneen aineenvaihdunnan ja imunestekierron takia.

Hoitorajoitukset:
Ensikertalaiselle hierontaa annetaan korkeintaan 15 minuuttia. Seuraavalla kerralla hoitoa voidaan hieman pidentää. Kuivakuppaus ei sovellu alle 3-vuotiaille lapsille eikä raskaana oleville. Kuivakuppaukselle on olemassa myös muita esteitä, jotka selvitetään ennen sen aloittamista.
Näitä esteitä ovat mm:
 • Kumiallergia
 • Ihosairaudet, luomet ja ihorikkoumat
 • Syöpä
 • Suonikohjut (myös leikatut)
 • Sydänsairaus tai sydämen vajaatoiminta
 • Veritaudit, anemia tai verenvuototauti eli hemofilia
 • Verenohennuslääkkeet (myös aspiriini ja disperiini)
 • Kortisonilääkkeet
 • Venähdykset tai tuoreet vammat
 • Vaikea diabetes
 • Kuume ja tulehdussairaudet

Pohjois-Kymen Luontaishoitajissa kuivakuppausta tekevät Maarit AholaPäivi Kauppi ja Heli Lantta