KORVAKYNTTILÄHOIDOT

Hoidon määritelmä ja vaikutusmekanismi:
Korvakynttilähoito on intiaanien rentoutusseremonia, hyvinvointia edistävä ja rauhoittava hoito. Se on ikivanha hoitomuoto. Korvakynttilät ovat n. 20 cm pitkiä onttoja putkia, jotka valmistetaan mehiläisvahasta, hunajauutteesta ja perinteisistä intiaanien yrteistä.
Korvakynttilöiden vaikutus on fysikaalinen. Aluksi palaminen aiheuttaa lievää imua ja kevyttä alipainetta korvissa ja poskionteloissa. Lisäksi alipaine kierrättää yrttiuutehöyryä korvassa suojaten korvan ärtyneitä alueita. Samalla alipaineen kierto stimuloi korvaa lempeästi (akupisteet) ja höyry kerää ja poistaa epäpuhtauksia. Paikallisesti lämpö stimuloi ääreisverenkiertoa, joka voimistaa puolestaan immunologista puolustusjärjestelmää, sekä voimistaa lymfanesteen kiertoa.
Hoito irrottaa vahaa korvista, auttaa korvien soimiseen, poski- ja nenäonteloiden tukkoisuuteen, päänsärkyyn, virkistää paikallista aineenvaihduntaa, aktivoi lymfanesteiden kiertoa, parantaa kuuloa ja rentouttaa.

Hoitomenetelmä ja -välineet:
Hoitaja sytyttää kynttilän ja asettaa sen kyljellään makaavan hoidettavan korvaan. Hoitotilanne on rentouttava. Hoidettava on peitelty kevyesti ja tilassa voi soida musiikki. Hoidettava voi sulkea silmänsä. Hoitaja pitää kiinni kynttilästä hoidon ajan ja kun kynttilä on palanut hän poistaa sen varovasti korvasta ja sammuttaa sen. Jokainen kynttilä palaa noin kymmenen minuuttia ja molemmat korvat suositellaan käsiteltäväksi samalla kertaa. Hoidon jälkeen on suotavaa viettää 15 — 30 minuuttia leväten.

Hoidon historiaa:
Korvakynttilät tunnetaan eri kulttuureissa jo vanhastaan hyvänä hoitokeinona. Sen historiallisia juuria löytyy Siperian arokansoista, Aasian alueilta sekä Pohjois- ja Etelä-Amerikan intiaanikansoista. Tunnetuin kansa on Pohjois-Amerikan Hopi-intiaanit. Hopeilla oli syvä tietämys luonnollisista parannusmenetelmistä ja heidän välityksellään korvakynttilät ovat tulleet tunnetuiksi ympäri Eurooppaa.

Hoitosuositukset:
Hoitoa suositellaan jos on mm. päänsärkyä, tukkoinen olon, tinnitusta (korvien soimista), "vaikkukorvat" tai korvat tukossa tai halu rentoutua.

Hoitorajoituksia:
Leikkauksen jälkitila, liimakorva, putket korvissa, puhjennut tärykalvo, korvatulehdus ja korva-alueen tai korvakäytävän ihotulehdus.

Pohjois-Kymen Luontaishoitajien korvakynttilähoitoja tekee Esko Käki, Päivi Kauppi, Anu Iitti ja Kristiina Mäkinen