KLASSINEN HIERONTA

Hoidon määritelmä:
Hieronta on psykofyysinen hoitotapahtuma, jossa käsin suoritetuilla pehmeisiin kudoksiin kohdistuvilla, liikkuvilla, sujuvan rytmisillä ja voimakkuudeltaan oikein säädetyillä otteilla kudoksia painaen ja venyttäen pyritään edistämään tai rauhoittamaan erilaisten kudosten toimintoja tietyn tavoitteen suuntaisesti.

Vaikutusmekanismi:
Vaikka hierontaotteet kohdistuvat kudoksiin, vaikuttaa hieronta ihmiseen aina myös kokonaisvaltaisesti. Hierontaotteiden peruselementtejä ovat pehmytkudoksiin kohdistuvat, liikkuvat otteet halutun mukaisella paineella ja kudosten venytyksellä. Hieronta auttaa rentoutumaan, lievittää kipuja, edistää paikallista nestekiertoa ja aineenvaihduntaa ja laukaisee lihasjännityksiä. Hieronta on asiakaslähtöistä kokonaishoitoa. Hierontatarpeen määrittely perustuu hierojan suorittamaan haastatteluun, palpaatioon ja havainnointiin. Niiden pohjalta suunnitellaan tavoitteet, menetelmät, toteutussuunnitelma. Toteutuksessa valitaan esihoito (kylmä tai lämmin), hierotaan ja ohjataan asiakasta esim. venyttelyissä ja muissa liikkeissä. Hieroja voi saamansa palautteen ja tekemiensä havaintojen perusteella joutua muuttamaan tavoitteita tai hoitomenetelmiä tai molempia.

Hoitomenetelmä ja -välineet:
Asiakas lepää hoitopöydällä. Hieroja käyttää öljyä tai rasvaa väliaineena. Hoito tehdään käsin.

Hoidon historiaa:
Hieronta on maailman vanhimpia hoitomenetelmiä. Tiettävästi vuodelta 2700 eKr. ovat vanhimmat merkinnät. Myös Suomessa on hieronnalla pitkät kansalliset perinteet. Se muodostaa merkittävän osan suomalaista kansanlääkintää, jossa hierontataito siirtyi perintönä sukupolvelta toiselle.

Hoidon suuntaukset:
Urheiluhierojilla on laajempi tietous urheilijoiden huollosta ja hoidosta ja he ovat yleensä käyneet urheiluhierojakurssin.

Hoitajien koulutus:
Nimikettä hieroja voi käyttää kuka tahansa hierontaa tekevä. Koulutettu hieroja (ennen laillistettu tai rekisteröity) on nimikesuojattu ammattihenkilö, jota voivat käyttää vain terveydenhuollon ammattihenkilörekisteriin merkityt henkilöt, jota ylläpitää Valvira. Koulutetut hierojat ovat suorittaneet hierojan ammattitutkinnon. Heistä suurin osa on osallistunut valmistavaan, yhden lukuvuoden kestävään koulutukseen. Valmistavaa koulutusta järjestetään mm. sosiaali- ja terveydenhuoltoalan oppilaitoksissa, ammatillisissa oppimiskeskuksissa, urheilu- ja liikuntaopistoissa sekä yksityisissä oppilaitoksissa.

Hoitosuositukset:
Hieronta sopii hoidoksi erilaisiin tuki- ja liikuntaelinten sairauksiin ja vaivoihin. Hieronta sopii myös erilaisten kiputilojen hoitoon esim. päänsärkyyn, stressivaivoihin ja rentoutusta hakeville.

Hoitorajoitukset:
Hoitoa ei anneta, jos asiakkaalla on infektio, laskimotukos tai suonikohjuja, keinotekoisia verisuonia, verenvuototauti, kasvaimia tai syöpä, pehmytkudoksen vammoja tms.

Pohjois-Kymen Luontaishoitajien hierojat ovat Päivi Kauppi, Esko Käki, Heli LanttaTeija Mäkelä, Marita Nevalainen, Timo Ojanperä, Päivi Sohlsten