KALEVALAINEN JÄSENKORJAUS

Hoidon määritelmä:
Kalevalainen jäsenkorjaus/kansanparannus on asiakkaan ja parantajan välistä yhteistyötä elintoimintojen palauttamiseksi normaaliin tilaan asiakkaan omia liikeratoja hyväksi käyttäen. Se on suomalaiseen perinnekulttuuriin perustuva tehokas hoitomenetelmä, joka kattaa tuki- ja liikuntaelimistön sairauksien koko alueen.

Vaikutusmekanismi:
Kalevalainen Jäsenkorjaus on kokonaisvaltainen hoitomuoto, jossa eri otteita käyttäen pyritään mm. löysäämään lihasjännityksiä, lisäämään nivelten liikkuvuutta ja parantamaan aineenvaihduntaa, jolloin elimistö itse korjaa tilanteen.

Hoitomenetelmä:
Ihminen on toiminnallinen ja myös anatominen kokonaisuus ja häntä pyritään myös hoitamaan kokonaisvaltaisesti. Hoidon aluksi pyritään selvittämään vaivan syy. Sitten analysoidaan sen aiheuttamia muutoksia tasapainotekijöissä; nivelissä, ligamenteissa ja lihaksissa. Tämän jälkeen tukirakenteet saatetaan paikoilleen käyttäen hyväksi asiakkaan omia liikeratoja. Mobilisoidaan niveliä, parannetaan nivelten ja sidekudosten ja lihasten liikkuvuutta, pehmennetään mahdollisia arpikudoksia ja vapautetaan hermoradat pinnetiloista.

Hoitovälineet:
Kalevalainen jäsenkorjaus on käden taitoa. Hoitaminen perustuu käden aistimusten kehittämiseen, jolloin hoitajalla on "silmät" sormenpäissä. Hoidossa käytetään apuna paperia ja öljyä. Jalkojen ja (osittainen) käsien hoito tapahtuu hoitopöydällä ja pakaroiden, selän ja muun ylävartalon käsittely tuolilla istuen.

Hoidon historiaa:
Hoidon osaaminen pohjautuu Kalevalaan, joka opettaa kuinka nöyrästi tulee oppia ja kuinka pienistä murusista tieto ja osaaminen kootaan. Mestariparantajat Olavi Mäkelä ja Pentti Penttilä ovat olleet keskeisiä henkilöitä Kalevalaisen kansanparannuksen säilyttäjinä ja vaalijoina.

Hoidon suuntaukset:
Jäsenkorjauksessa on nähtävissä kaksi suuntausta. Kalevalainen jäsenkorjaus on kokonaisvaltainen hoitomuoto. Kaustislainen jäsenkorjaus tekee osahoitoja.

Hoitajien koulutus:
Kansanlääkintäseuran Kalevalaisen jäsenkorjauksen peruskurssi; Oppipoika, on neliosainen ja se käydään läpi n. 1 — 2 vuodessa. Jatkokurssi Kisälli; on myös neliosainen ja käydään 1 — 2 vuodessa ja kolmas eli seurantakurssi pidetään kutsukurssina Kisällinimikkeen saaneille. Se on viisiosainen ja käydään 1,5 vuodessa. Koko koulutus kestää n. 3,5 v ja sen käytyään saa käyttää nimikettä Kalevalainen Jäsenkorjaaja. Koulutuksen voi käydä työn ohella.

Hoitosuositukset ja -rajoitukset:
Hoito sopii kaikenikäisille. Hoitorajoituksia ovat akuutit luunmurtumat ja lihasrepeämät, tuoreet vammat, osteoporoosi eli luuston haurastuminen, kasvaimet, syöpä, ihon infektiot ja kuumetilat, ihotaudit, halvaukset (tuntopuutokset), hemofilia eli verenvuototauti, hermojuuriaukon- ja kaulavaltimoiden ahtaumat, vaikea sydänsairaus, reumaattiset sairaudet akuutissa tulehdusvaiheessa, iskias, joka on todettu kuvauksilla (lääkärin tutkittava ensin) ja aktiiviset sidekudostaudit.

Pohjois-Kymen Luontaishoitajissa tällä hetkellä
Maarit Ahola ja Antti Mäkinen tekekevät Kalevalaista jäsenkorjausta.