KAJAVA-TERAPIA

Hoidon määritelmä:
Kajavaterapia on vanha suomalainen hierontamenetelmä. Hoito on kokonaisvaltainen. Terapiassa käsitellään erityisesti kehon ääreisosia, kuten sormia ja varpaita sekä hermoratoja, jänteitä, lihasten reunoja ja kiinnityskohtia.

Vaikutusmekanismi, hoitomenetelmä ja -välineet:
Hoito vilkastuttaa aineenvaihduntaa, laukaisee jännitystiloja jne. Hoidettaessa käsitellään koko keho. Hoito aloitetaan selällään maaten vasemman jalan varpaista. Ensin hoidetaan vasen puoli kehosta lymfa- eli nestekierron takia. Sitten hoidetaan oikea puoli. Selkä käsitellään vatsallaan maaten. Lopuksi käsitellään selällään maaten kasvot kevyesti. Tämä avaa hengitystiet ja olotila tasoittuu. Hoito tehdään käsin ja väliaineena käytetään öljyä.

Hoidon historiaa:
Hoito on alkujaan lääketieteen kirurgian professorin Yrjö Henrik Kajavan (1884 - 1929) anatomis-fysiologinen terapia. Professori Kajava on julkaissut mm. ensimmäisen suomenkielisen anatomian oppikirjan vuonna 1911.

Hoitajien koulutus:

Hoitosuositukset ja -rajoitukset:
Kajavaterapiaa suositellaan erilaisissa kipu- ja särkyoireissa, hermopinteissä ja säryissä esim. migreeni, niska- ja hartiajännitykset, tenniskyynärpää, kylmät kädet ja jalat, turvotus, verenkiertohäiriöt, unettomuus, leikkausten jälkitilat ja ennen leikkausta. Terapia sopii kaikenikäisille, myös lapsille. Yksi käsittely kestää noin 1,5 — 2 tuntia. Ensiapuna voidaan käyttää myös puolihoitoja. Kajavaterapiaa ei anneta jos asiakkaalla on koko kehon ihottuma, verenvuototauti, akuutti syöpä, lämpöä yli 38 astetta, asiakas on alkoholin vaikutuksen alaisena tai hänellä on todettu vainoharhaisuutta.

Pohjois-Kymen Luontaishoitajissa Kajavaterapiaa tekee Esko Käki.