INTIALAINEN PÄÄHIERONTA

Hoidon määritelmä:
Intialainen päähieronta toimii kokonaisvaltaisesti vaikuttaen kehoon ja mieleen. Se on yksinkertaista ja rauhoittavaa hierontaa.

Vaikutusmekanismi:
Intialainen päähieronta vapauttaa verenkiertoa pään, hartioiden ja käsivarsien seudulla. Hapen ja ravinteiden vaikutus paranee ja kuona-aineiden poistuminen tehostuu tällä stressin kuormittavalla kehon alueella. Hieronta on rentouttava, se poistaa masennusta ja ahdistusta. Se voi helpottaa migreeniä ja muita pääkipuja. Se on hyvä apu stressin poistoon ja se auttaa kestämään henkisiä paineita. Intialainen päähieronta lievittää niska-hartiaseudun jäykkyyttä ja poistaa lihasjännityksiä. Se voi helpottaa unettomuutta ja alentaa verenpainetta. Hieronta elvyttää pään verenkiertoa ja kohentaa hiusten kasvua ja hyvinvointia.

Hoitomenetelmä:
Hoito muodostuu sarjasta hierontaliikkeitä, joilla käsitellään hartiaseutu, olkavarret, pää ja kasvot tehokkaasti, mutta hellävaraisesti. Hoidon kesto riippuu sen toteuttamistavasta 30-60 minuuttia.

Hoitovälineet:
Hoito suoritetaan tuolilla istuen, pukeutuneena, mutta mieluiten hartian seutu paljaana. Hoitaja seisoo asiakkaan takana käsillä hieroen.

Hoidon historiaa:
Intialainen päähieronta on osa ayurvedista perinnettä, jota on harjoitettu Intiassa jo yli 5000 vuotta. Intiassa pääasiassa naiset hierovat toisiaan kylässä ja kotona. Eurooppaan intialainen päähieronta tuli vuonna 1978, jolloin Narenda Mehta alkoi Brittein saarilla hieromaan asiakkaita. Suomeen intialaisen päähieronnan toi Mehtan oppilas irlantilaissyntyinen Dee Ahren 1999. Tämä hoitomuoto on muokkautunut jonkin verran kouluttajien ja hoidon harjoittajien käsissä. Jokaisen hierontaa tekevän kädet luovat omaa käsialaansa, kuitenkin säilyttäen samana hoidon vaikutuksen ja tekniikat.

Hoidon suuntaukset:
Nykyaikainen intialainen päähieronta yhdistää alkuperäisen tuhansia vuosia vanhan päähieronnan ja niska-hartiaseudun hieronnan. Nykyiseen hoitomuotoon on lisätty otteita klassisesta hieronnasta, osteopatiasta ja shiatsusta. Alkuperäinen intialainen päähieronta sisältää vain pelkän päähieronnan.

Hoitajien koulutus:
Intialaista päähierontaa voi opiskella mm. Suomen kesäyliopistoissa kahden päivän peruskurssilla sekä täydennyskursseilla. Tarjolla on myös yksityiskursseja.

Hoitosuositukset:
Hoito soveltuu kaikenikäisille perusterveille ihmisille. Päähieronta sopii kiireisille henkilöille keskittymiskyvyn lisäämiseksi ja vireystason kohottajaksi myös kesken työpäivän.

Hoitorajoituksia:
Hoitoa ei suositella, jos hoidettavalla alueella on jokin ihosairaus, hoidettavalla henkilöllä on flunssa, tulehdus tai vakava sairaus esimerkiksi diagnosoitu epilepsia, vakava verisuonisairaus, kasvain/syöpä, sydämentahdistin tai luupiikki niskassa.

Pohjois-Kymen Luontaishoitajissa Intialaista päähierontaa tekevät Heli Virtanen, Maarit Ahola, Heli Lantta, ja Marita Nevalainen.