HERMORATAHIERONTA

Hoidon määritelmä ja vaikutusmekanismi:
Hermoratahieronta on kokonaisvaltainen hoitomenetelmä, joka vielä toistaiseksi luetaan luontaishoitojen piiriin. Hoitomuoto perustuu anatomiaan ja fysiologiaan. Ääreishermoston kautta vaikutetaan mm. lihasten verenkiertoon ja hermotukseen. Autonomisen hermoston kautta voidaan vaikuttaa sisäelinten toimintaan tasapainottavasti.

Hoitomenetelmä ja hoitovälineet:
"Paina ja pyöritä"-menetelmällä saadaan impulssit liikkeelle. Hoito kattaa koko kehon päästä varpaisiin. Yksi hoitokerta kestää n. 1,5 - 2 tuntia. Pitkäaikaisissa vaivoissa suositellaan aluksi 3-5 hoitokertaa noin viikon välein. Tämän jälkeen hoitokertoja voidaan jatkaa esim. 3-6 viikon välein. Hoito tehdään käsin.
Hoidon historia:
Hermoratahieronta on kehittynyt nykyiseen muotoonsa vanhojen kiinalaisten hierontamenetelmien pohjalta. Koska hermoratahieronta perustuu ensisijassa fysiologisen hermoston toimintaan, voidaan menetelmää pitää idän ja länsimaiden hoito-oppeja yhdistävänä.
Hoidon suuntaukset:
Kaikki Pohjois-Kymen Luontaishoitajat ry:n hermoratahierojat/-terapeutit edustavat ns. kokonaisvaltaista hermoratahierontaa. Lihashierojilla on myös oma hermoratahieronta-niminen erikoishierontamenetelmä. Venäjällä on kehittynyt myös oma suuntaus.

Hoitajien koulutus:
Kokonaisvaltaista hermoratahierontaa voi opiskella Kuopiossa, Järvenpäässä ja Jyväskylässä. Tiedustele esim. paikkakuntasi hermoratahierojilta lisää.

Hoitosuositukset:
Hermoratahieronnalla hoidetaan tyypillisesti tuki- ja liikuntaelinten vaivoja: selkä-, niska- ja olkapääkivut, iskias, käsien puutuminen jne. Apu voi löytyä myös rasitusastmaan, migreeniin, unettomuuteen, aineenvaihdunnan ongelmiin ja joihinkin hermokipuihin. Hoitoa voidaan antaa myös ennalta ehkäisevästi. Suurin osa asiakkaista kokee hieronnan hyvin rentouttavana.

Hoitorajoitukset:
Hermoratahierontaa ei saa antaa raskaana oleville eikä leikkauksen jälkeisinä kahtena kuukautena.

Pohjois-Kymen Luontaishoitajissa hermoratahierontaa antavat Päivi Kauppi, Heli Lantta, Teija Mäkelä, Pekka Pietiläinen, Kristiina Mäkinen, Anu Iitti, Minna Ritari.