AROMATERAPIA

Hoidon määritelmä:
Aromaterapia on kokonaisvaltainen hoitomuoto, jolla pyritään luomaan tasapaino kehon, mielen ja tunteiden välille imeyttämällä hoitavat eteeriset öljyt kevyen, rentouttavan hieronnan avulla. Siten edesautetaan hoidettavan omia paranemisprosesseja. Aromaterapia perustuu kehon kykyyn imeä öljyjä ihon tai hengityksen kautta verenkiertoon. Suomessa eteerisiä öljyjä ei suositella käytettäväksi sisäisesti.
 
Vaikutusmekanismi:
Aromaterapia perustuu aitojen eteeristen öljyjen eli kasvin haihtuvien tuoksuainesosien vaikutuksiin. Nämä höyrytislaamalla tai puristusmenetelmällä kasvien eri osista eriytetyt eteeriset öljyt ovat tehokasta yrttilääkintää. Ne vaikuttavat keskushermostoon ja koko elimistöön sekä ihon että hajureseptoreiden kautta. Eteeristen öljyjen vaikutusalueita ovat: hermosto (kiputilat, mielialaongelmat, stressi, uupumus, masennus, unihäiriöt), hengitystiet, verisuonisto, sisäelimet, suolisto, virtsatiet, lymfa eli nestekierto, iho (iho ongelmat) ja hormonitoiminta. Tuoksuvana hellävaraisena kosketushoitona aromaterapia aktivoi myös endorfiinien eli parantavien mielihyvähormonien tuotantoa.
Eteeriset öljyt ovat luonteeltaan antiseptisiä, joten ne tuhoavat sieniä, viruksia ja bakteereja. Niiden on todettu myös vahvistavan immuniteettia, vilkastuttavan imunestekiertoa, verenkiertoa ja aineenvaihduntaa, elvyttävän elintoimintoja ja säätelevän hormonitoimintaa. Eteeriset öljyt voidaan jakaa vaikutuksiltaan virkistäviin, rentouttaviin, viilentäviin ja lämmittäviin riippuen niiden kemiallisesta koostumuksesta.

Hoitomenetelmät ja hoitovälineet:
Aromaterapeutti imeyttää hoidettavan ihoon yksilöllisesti valitun, hoidettavan senhetkiseen terveydelliseen tilanteeseen parhaiten soveltuvan hoitoöljysekoituksen hellävaraisesti käsin hieromalla. Hoitoaika kestää yleensä tunnista kahteen tuntiin. Myös lyhyempää aikaa voi käyttää esim. harteiden, selän, käsien tai jalkojen hoitamiseksi. Aromaterapeuttisia kotihoitomenetelmiä ovat mm. koko- ja istumakylvyt, jalka-, ja käsikylvyt, höyryhengitys, tuoksulamppu, kääreet, hiusten huuhtelu, kasvovesi, hiuspohjan , kasvojen ja kehonhoitoöljyt sekä voiteet.

Hoidon historiaa:
Kirjoitettuja muistiinpanoja intialaisten, kiinalaisten ja egyptiläisten aromaattisten aineiden käytöstä on löydetty jo vuosilta 4000 - 2000 eKr. Vanhin tislauslaite, löydetty Pakistanista, on viisituhatta vuotta vanha. Kreikkalainen Teofrastos (371 - 287 eKr.) kirjoitti kirjan tuoksuista ja niiden terapeuttisista vaikutuksista. Nykyaikaisen aromaterapian isän, ranskalaisen Rene Gattefosse'n hajuvesilaboratorion palovahinko v. 1926 johti laventelin parantavien ominaisuuksien kautta aromaterapeuttisten öljyjen tutkimuksiin. Ranskalaisen armeijan lääkärin Jean Valne'n klassinen oppikirja on The practice of aromatherapy.

Hoidon suuntaukset ja hoitajien koulutus:
Aromaterapiakoulutusta antavat mm. Axelssons Bodywork School, Luontaislääketieteen instituutti Kairon, Frantsilan koulutuskeskus, Suomen Aromaterapiaopisto, Iitin Perheniemen evank. Opisto, Taina Maisala Aromaterapiakoulu ja Sirpa Tuomisen Aromaterapiakoulu.
Aromaterapeuttien laajempi oppimäärä sisältää vähintään 200 opintotuntia + hoitoharjoittelun, luontaislääketiedettä 50 tuntia ja lisäksi vähintään 200 tuntia peruslääketiedettä sekä ensiapukurssin.

Suomessa toimii vuonna 1992 perustettu Suomen Aromaterapeutit ry. ja Suomen Aromaterapiaopiston terapeutit ry.

Hoitorajoituksia:
Eteerisiä öljyjä ei käytetä alkoholin tai huumeiden vaikutuksen alaisena tai alaiselle, syövän aikana eikä 5 vuoteen sen jälkeen (voi käyttää terminaalivaiheessa), sydämen tai munuaisten vajaatoiminnasta johtuvasta turvotuksesta kärsivälle, vakavan sairauden aikana neuvottelematta lääkärin kanssa, iholle raskauden tai imetyksen aikana eikä alle vuoden ikäisille lapsille.

Pohjois-Kymen Luontaishoitajilla ei ole tällä hetkellä tarjolla aromaterapiahoitoa.