AKUPUNKTIO

Hoidon määritelmä:
Perinteinen kiinalainen lääketiede (PKL) näkee ihmisen yhtenä osana maailmankaikkeutta ja sen lakien alaisena. Kaikki mikä tapahtuu ympärillämme, vuodenaikojen vaihtelu, alati muuttuvat sääolosuhteet, työ- ja kotiympäristö ja ihmissuhteet, vaikuttavat kehoomme ja mieleemme. Saamme syntymässämme yksilöllisen määrän energiaa, jonka tulee riittää elämässämme. PKL opastaa elämäntavoilla säilyttämän ja käyttämään tätä elämänenergiaa viisaasti ja pystyy myös korjaamaan syntyneitä häiriöitä.
Kiinalaisella lääketieteellä on oma filosofiansa ja sen teoriat poikkeavat huomattavasti länsimaisesta lääketieteestä. Sillä on erilainen fysiologia, patologia ja farmakologia sekä erilainen diagnostiikka ja hoito. Se painottaa sairauksien ennaltaehkäisyä ja terveyden ylläpidon tärkeyttä. Ihmistä lähestytään kokonaisvaltaisesti, prosessina, jossa koko ajan tapahtuu muutoksia ja jonka tapahtumaketjussa ulkoiset ja sisäiset syyt voivat aiheuttaa häiriöitä.

Vaikutusmekanismi:
Akupunktiolla vaikutetaan kehon meridiaaneilla olevien akupunktiopisteiden kautta sisäelinten energeettiseen järjestelmän ja pystytään tasapainottamaan erilaisia häiriötiloja. Erilaisin menetelmin pyritään Qi:n ja Veren vapaaseen kiertoon elimistössä.

Hoitomenetelmiä:
•    Akupunktuurissa pistetään neulalla akupunktiopisteisiin tai Ashi-pisteisiin.
•    Moksibustiossa lämmitetään akupunktiopisteitä, ihoaluetta tai meridiaania Artemis Vulgaris-kasvista eli pujosta valmistetulla moksakartiolla.
•    Tulineula on Wolfram-metallista valmistettu neula, joka johtaa hyvin lämpöä. Neula kuumennetaan punahehkuiseksi ja sillä pistetään nopeasti haluttuun kohtaan. Se on tehokas monissa vaivoissa mm. tulehdukset, arvet, haavat ja suonikohjut. Pistokohtaan syntyy pieni paikallinen palovamma, jonka elimistö hoitaa ja samalla myös esim. alla olevan tulehduksen.
•    Akuvasara on pieni metallinen tai muovinen vasaraa muistuttava väline, jossa on seitsemän pientä neulaa. Sillä naputellaan akupunktiopisteitä, meridiaaneja tai paikallisia kipualueita, mustelmia ja ihosairauksia.
•    Akupainanta perustuu samaan teoriaan kuin neuloilla pistäminen, mutta pisteen aktivoiminen tapahtuu yleensä peukalolla ja sopii neulakammoisille.
•    Kuivakuppausta käytetään eri tekniikoilla. Se vahvistaa sisäelimiä, poistaa ulkoisia patogeenejä (esim.tuuli-kylmä) ja edistää Qin ja Veren kiertoa.
•    Gua Sha rentouttaa lihaksia ja parantaa aineenvaihduntaa.
•    Rohdokset ovat tärkeä osa-alue kiinalaisessa lääketieteessä. Rohdosmedisiina sisältää suurimmaksi osaksi kasvikuntaan kuuluvia rohdoksia, mutta lisäksi käytetään myös eläinkuntaan ja mineraaleihin kuuluvia substansseja.
•    Ruokavalio on perusta koko elimistön hoidolle.
•    Qi gong on menetelmä, jossa erilaisten liikkeiden, hengityksen ja mielen avulla ohjataan energiaa saavuttaen haluttu vaikutus.
•    Tui Na -hieronta poistaa tukkeumia meridiaaneilta ja kollateraaleilta, edistää nivelten liikettä, helpottaa verenkiertoa, vahvistaa aineenvaihduntaa vähentäen turvotusta. Kuntouttaa luita ja jänteitä, vahvistaa nivelsiteitä, vaikuttaa hermoihin vähentäen kipuja. Soveltuu erityisen hyvin lasten hoitoon.

Hoitovälineet:
Akupunktioneulat ovat kertakäyttöisiä ja niitä voidaan aktivoida tarvittaessa sähköllä. Moksibustio on Artemis Vulgaris- kasvista valmistettu moksa. Tulineula on wolframista valmistettu neula. Kuivakuppaus suoritetaan lasista tai bambusta valmistetulla kupilla. Akuvasara on metallista tai muovista valmistettu seitsenneulainen vasara. Gua Sha on kivestä tai luusta valmistettu lasta.

Hoidon historia:
Perinteinen kiinalainen lääketiede on tuhansia vuosia vanha yleislääketiede. Sitä on harjoitettu jopa 4000 vuoden ajan. Sen tekee luotettavaksi kiinalasten tarkka dokumentointi, joka on aina kuulunut heidän hoitoperinteeseensä. Vanhin tunnettu akupunktiokirja "Neijing Suwen" on todennäköisesti peräisin 475 - 221 eaa. Neulat valmistettiin alkujaan kivestä. Han-dynastian aikaisessa kirjassa Bian tarkoittaa kiveä, jolla hoidetaan tauteja. Ohuempia neuloja alettiin valmistaa luusta, bambusta ja noin 2000 eaa. keramiikasta. Metallineulojen käyttö alkoi 1600 eaa. ja 500 eaa. metallinkäsittelyn edistyessä opittiin tekemään jo hyvin ohuita neuloja. Myöhemmin käytettiin kulta- ja hopeaneuloja. Nykyisin suurin osa neuloista tehdään ruostumattomasta teräksestä.

Hoitajien koulutus:
Hoitajia koulutetaan Suomessa lähinnä muutamissa yksityisissä oppilaitoksissa. Koulukuntia on useampia ja niissä koulutusajat vaihtelevat 3 - 4 vuotta. Opiskelu sisältää teoriaa ja käytäntöä. Opiskelijoilta edellytetään peruslääketieteen opinnot.

Hoitosuositukset ja -rajoitukset:
Hoitoa ei tehdä päihtyneelle. Voimakkaita kipu- tai masennuslääkkeitä käyttävillä tulee huomioida lääkkeitten aiheuttamat vaikutukset. Raskaus asettaa tiettyjä rajoituksia hoidon antamiselle. Lapsilla pistot tehdään vain käyttämällä neula nopeasti pistokohdissa. Sydämentahdistin ja metalliproteesit kehossa rajoittavat sähköneulojen käyttöä. WHO suosittelee akupunktuurihoitoa yli 400 sairauteen ja sitä käytetään myös kauneudenhoidossa.

Kasvoakupunktio:
Tuhansia vuosia Idän ihmiset ovat tienneet, että ulkoinen kauneus lähtee sisältä. Lähes kaikki kehoa säätelevät meridiaanit eli energiakanavat ja niiden sisäiset haarat joko alkavat tai päättyvät kasvoihin. Siksi kasvot kertovat meistä niin paljon. Hoidossa valitaan kasvoilta 12 "prinsessa pistettä" ja lisäksi tarpeen mukaan lisäpisteitä kasvoilta tai vartalolta. Neuloina käytetään hienon hienoja, steriilejä kasvoneuloja. Sen jälkeen tehdään vaihtoehtoehtoisesti joko klassinen- tai Shiatsu-hieronta ja avataan kireiden lihasten kiinnityskohdat.
Hoito parantaa ihon väriä ja kosteuttaa lisäämällä kollageenin tuotantoa. Se poistaa pieniä juonteita ja ryppyjä ja madaltaa syviä, sekä kiinteyttää ihoa. Hoito ennaltaehkäisee iän tuomia muutoksia ja poistaa iholta stressin aiheuttamia vaikutuksia. Kasvoakupunktio helpottaa myös purentahäiriöitä ja kireitä niska-hartiaseudun lihaksia. Korvat ja silmät hyötyvät myös aineenvaihdunnan vilkastumisesta. Kasvohalvausta hoidetaan myös tällä hoidolla. Ihonpuhdistuksen jälkeen tehtävä akupunktio rauhoittaa ihon ja vähentää talineritystä.

Pohjois-Kymen Luontaishoitajissa akupunktiohoitoja tekee Rea Turku.