VAPAUTTAVA LIIKE

Hoidon määritelmä ja vaikutusmekanismit:
Vapauttava liike on inspiroiva lähestymistapa kohti parempaa itsetuntemusta, ilmaisua sekä kehon liikkuvuutta. Liike lähtee kehon halusta liikkua - hiljennytään kuulemaan ja aistimaan kehon tuntemuksia ja viestejä, miten keho haluaa juuri tällä hetkellä ilmaista itseään - liikkuen, tanssien, äännellen.... . Alussa ohjattuja kehoa lämmittäviä ja hengitystä avaavia liikkeitä, joissa myös lupa toteuttaa itseään. Myös pareittain tehtäviä harjoituksia.
Musiikilla on tärkeä osuus tuntien aikana. Se tukee ja innostaa liikkeissä, sekä rauhoittaa ja vie omaan sisäiseen maailmaan rentoutumisharjoituksissa, jotka kuuluvat jokaisen tunnin loppuun. Liikuntamuoto lisää oman kehon tuntemusta ja antaa keholle mahdollisuuden hellittää, avaten uusia mahdollisuuksia myös mielen taholla. Se on kehossa jo olevaa vapaan liikkeen ja tilan miellyttävää kohtaamista.
"Kehon vapautuminen johtaa väistämättä mielen vapautumiseen." Gabrielle Roth

Hoitomenetelmä ja -välineet:
Vapauttava liike on hyvä, vaihtoehtoinen ja inspiroiva tapa hoitaa kehoa ja mieltä. Liikunta kestää puolitoista tuntia ja mukaan tarvitaan rento vaatetus, alusta ja lämmintä päälle pantavaa loppurentoutuksen ajaksi.

Hoidon historiaa:
Vapauttava liike on oman pitkäaikaisen liikuntahistoriani tulosta. Aloitin 1970-luvulla seurajumpan ohjaajana ohjaamalla naisten ja tyttöjen jumppaa. Pitkäaikainen tuttavuuteni -80 ja -90 -luvuilla hatha joogaan innosti rauhallisempien liikuntamuotojen pariin. Kuusivuotinen Rosen- menetelmän opiskelu tutustutti minut Rosen-liikuntaan, jota jokaisella Rosen-kurssilla tehtiin päivittäin. Se sai sydämeni sykkimään ja innostumaan vapaalle, rennolle ja läsnä olevalle liikuntamuodolle.

Hoitajien koulutus:
Vapauttavan liikkeen pohjana on oma pitkä ja vaiherikas liikuntakokemukseni ja Rosen-ideologia eli ymmärrys kehon ja mielen tavasta toimia yhteistyössä. Rosen-liikuntaa opitaan jokaisella Rosen-menetelmäkurssilla ja erikseen pidettävillä Rosen-liikuntakursseilla.

Hoitosuositukset:
Vapauttava liike sopii kaiken tason voimistelijoille, naisille sekä miehille helppojen liikkeidensä ansioista. Tämän puolitoista tuntisen saa olla vahvasti läsnä itsensä kanssa kokemassa miten "vähän on sittenkin enemmän" ja miten vapaasti ja rennosti tehty liike voi olla niin voimakkaasti vaikuttava.

Pohjois-Kymen Luontaishoitajissa Vapauttavaa liikettä pitää Teija Mäkelä.